Fasadmålning

Så går det till när vi målar en husfasad

Inomhus- och utumhusmålning, underhåll. Våra målare utför alla typer av målning, alltid med kundens tillfredsställelse i fokus. Fasadmålning hör till våra mest efterfrågade måleritjänster, inte minst under sommarhalvåret. Här bjuder vi på en snabb genomgång om hur det går till när vi ger din husfasad ny glans. 

Förarbetet inför en fasadmålning

Ett väl genomfört förarbete är en förutsättning för att resultatet ska bli tillfredsställande. Tvättning, och i många fall även skrapning, måste genomföras innan den nya färgen målas på. Gummihandskar och skyddsglasögon åker på och sedan tar vi bort smuts, eventuellt mögel och färg som flagnat. Vi tvättar med tvättborste med målar- eller mögeltvätt. Träet ska torka ordentligt innan arbetet fortsätter. Virke som är angripet med röta bör bytas ut. Rostiga spikar bör slipasoch målas med rostskyddsfärg, i all fall om du ska måla en ljusare färg, annars kan fasaden bli missfärgad.

Viktigt är förstås att täcka de ytor som inte ska målas. Fönster, stuprör, utvändig belysning och annat som sitter på fasaden täcker vi över. Ska fasaden rollas så bör fordon flyttas en bra bit bort, det finns risk för små färgprickar.

Målning

Ska man pensla eller rolla? Båda ger ett bra resultat, men rollern sparar både tid och energi. Man kan använda en rejäl maxiroller till de större ytorna och en miniroller med minibygel till de mindre. En vinkelpensel är också bra till det hörn och ytor du inte når mer rollern. Använder man ett långt eller kort förlängningsskaft så behöver man inte klättra på stegar och ställningar lika mycket och skonar dessutom rygg och axlar då du inte behöver sträcka dig så mycket.

Var försiktig med att måla på en varm vägg eller i direkt solljus, Då torkar färgen för snabbt och kan få en skrynklig yta. När man målar en husfasad är det alltid bra att ha en trasa till hands, stänk av fel färg måste torkas bort omgående. Foder och knutar i avvikande färg målas sist.

Man bör inte snåla med färgen när man målar en husfasad. Vi stryker ut flödigt och arbetar ut färgen med penseln eller rollern. När det är dags för rast eller när det är slutjobbat för dagen så virar vi in pensel och roller i plast. Vid längre uppehåll bör verktygen rengöras ordentligt.

Efterarbete

Vill du att fasaden ska hålla färgen och kanske till och med öka livslängden, så bör den rengöras en gång om året. Passa på att kolla igenom fasaden för att se om det behövs målas om eller bättras på. Vi kan självklart hjälpa till med en kompetent underhållningsmålning, som kan förlänga fasadfärgens livslängd på ett betydande sätt.

Kunden är i fokus för våra duktiga målare i Upplands Väsby.